Updated 19 October 2026 · 6 min read

Above-ground and inflatable pools in NZ: do you need a fence?

Any above-ground, kitset or inflatable pool that can hold 400 mm of water needs a barrier by law (Building Act s 162B). When the pool's own walls can be the barrier, why the ladder matters, and when you need consent.

By NZ Swimming Pools

Key takeaways

  • If an above-ground, kitset or inflatable pool can hold water 400 mm deep or more, it needs a barrier, whether or not you have children (Building Act s 162B). What counts is what it can hold, not how full you keep it.
  • The pool itself usually does not need building consent: Schedule 1 clause 23 exempts a pool of up to 35,000 litres supported directly by the ground. A barrier, if you build one, does need consent.
  • Whanganui District Council says an above-ground pool over 1.2 m high needs no separate fence if its sides are smooth and offer no footholds.
  • The ladder decides it. Tauranga City Council says that for pools installed since 1 January 2017 a removable ladder is not enough on its own: the ladder needs its own complying barrier and gate.
  • The council inspects any pool that needs a barrier at least every 3 years, above-ground ones included.

Yes, if it can hold water 400 mm deep or more. The Building Act treats an above-ground, kitset or inflatable pool the same as an in-ground one (s 162B), so it needs a barrier that restricts access by unsupervised children under five. Its own walls can be that barrier if they are at least 1.2 m high all round and cannot be climbed, but then the way in, usually a ladder, needs its own fenced, self-latching enclosure for any pool installed since 2017.

Does an above-ground pool need a fence in NZ?

The test is depth, not type. The rules apply to any pool with a maximum depth of water of 400 mm or more that is filled or partly filled, including a portable or inflatable one (Building Act s 162B, Building Code F9.2). Whanganui District Council puts it plainly: it does not matter whether it is a permanent pool or a portable, kitset or inflatable one, and the rule applies even if no young children live at the property.

Measure the wall, not the water. A pool that would hold 450 mm if filled to the top is a pool for this purpose, even if you only ever fill it to 300 mm. Pools that genuinely cannot hold 400 mm, like most toddler paddling pools, are outside the barrier rules; Auckland Council's advice for those is to supervise at all times and empty them after use.

Can the pool's own walls be the barrier?

Sometimes. Whanganui District Council says that for above-ground pools over 1.2 metres high no fence is needed if the sides can be an effective barrier, which means smooth sides with no projections that could be used as footholds. In practice that rules out:

  • Walls under 1.2 m at any point, measured from the ground or from anything a child could stand on within 1.2 m of the wall.
  • Frame pools with climbable legs or braces on the outside, and pools with a filter, pump housing, step or deck pushed against the wall.
  • Most inflatable ring pools, which are lower than 1.2 m and soft-sided.

What about the ladder?

This is where most above-ground pools fail. For a pool installed after 1 January 2017, Tauranga City Council says a removable ladder is not accepted as the way to restrict access: the ladder must be inside a complying barrier with a self-closing, self-latching gate. For a pool that existed before 1 January 2017 and relies on s 450B of the Building Act, the ladder must be able to be readily removed or made inoperable, and be removed or made inoperable whenever the pool is not in use.

Councils word this differently. Whanganui's guidance talks about taking the ladder away when the pool is not in use, Tauranga's says that is not enough for newer pools. Ask your own council which it applies before you buy a ladder or a step system, and get its answer in writing.

Do you need building consent for an above-ground pool?

Usually not for the pool. Schedule 1 clause 23 of the Building Act exempts building work for a pool of up to 35,000 litres supported directly by the ground, which covers most above-ground pools sold for home use. Worked example: a round pool 5.5 m across filled to 1.2 m holds π × 2.75² × 1.2 ≈ 28,500 litres, inside the exemption. A large rectangular frame pool can go over it, so work out the litres first.

The barrier is different. Clause 23(2) says the exemption does not include a fence or hoarding restricting access to a pool, so a fence, or a fenced ladder enclosure, is consented work. A pool on a deck or raised platform has a lower exempt limit the higher it sits: 8,000 litres at 0.5 m, 4,000 at 1 m. The full table.

Does the council inspect above-ground pools?

Yes. Any pool that needs a barrier is on the council's register and must be inspected at least once every three years (Building Act s 162D). In Auckland that is $209 an inspection, plus a $69.67 annual targeted rate for pool owners (2026/27). If you take the pool down for good, tell the council so it can update the register; Auckland Council asks owners of a pool recorded as empty to contact it for an inspection before refilling.

A quick check before you buy one

  1. Will it hold 400 mm or more when full? If yes, it needs a barrier.
  2. Are its walls at least 1.2 m high all round, smooth, with nothing climbable against them? If not, it needs a fence.
  3. How do you get in? Plan for a fenced, self-latching ladder enclosure, or a fence around the whole pool.
  4. How many litres? Under 35,000 on the ground, the pool itself is consent-exempt; the barrier is not.
  5. Ring or email your council before it goes up, and register it.

Run the free fence checker, which has an above-ground and an inflatable option, or read the full fencing rules.

Questions

Do inflatable pools need a fence in NZ?

Yes, if they can hold water 400 mm deep or more. The Building Act's barrier rules apply to portable and inflatable pools exactly as they do to in-ground ones (s 162B).

Is an above-ground pool over 1.2 m exempt from fencing?

Its walls can be the barrier if they are at least 1.2 m high at every point and cannot be climbed (Whanganui District Council). The ladder still has to be dealt with: for pools installed since 2017, Tauranga City Council says a removable ladder alone is not enough.

Do I need consent for an above-ground pool?

Usually not for the pool if it holds 35,000 litres or less and sits directly on the ground (Schedule 1 clause 23). Any fence restricting access to it does need consent (clause 23(2)).

Do I have to register an above-ground pool with the council?

If it needs a barrier, the council must ensure it is inspected at least every 3 years (s 162D), so it needs to know the pool is there. Contact your council when you put one up.

What if I empty it over winter?

The rules apply to a pool that is filled or partly filled. Auckland Council asks owners whose pool is recorded as empty to contact it for an inspection before refilling.

Published 19 October 2026, last updated 19 October 2026 by NZ Swimming Pools. Every figure and rule on this page is quoted from a source we read in full on the checked date. See our editorial policy.

Price my poolCheck my fence