Do you need building consent for a swimming pool?
Schedule 1 clause 23 of the Building Act exempts a pool of 35,000 litres or less supported directly by the ground — but clause 23(2) makes clear the exemption does not cover the barrier. What that means in practice.
By NZ Swimming Pools
Key takeaways
- Schedule 1 clause 23 exempts building work for a pool that does not exceed 35,000 litres and is supported directly by the ground, with smaller limits for pools raised above the ground.
- Clause 23(2), inserted on 26 November 2024, states that the exemption does not include a fence or hoarding to restrict access to a tank or pool. The barrier needs consent even when the pool does not.
- Schedule 1 clause 21A exempts installing a safety cover as the means of restricting access to a small heated pool.
- Exempt does not mean unregulated: the barrier still has to comply with clause F9 of the Building Code, and the council still inspects it at least every 3 years.
- CheckMyBuilder's short answer matches: an in-ground pool generally needs building consent, and the barrier fencing always does.
Usually yes for the pool, and always for the barrier. Schedule 1 clause 23 of the Building Act 2004 exempts building work in connection with a pool that does not exceed 35,000 litres and is supported directly by the ground. But clause 23(2) says in as many words that the exemption “does not include a fence or hoarding to restrict access to a tank or pool”. So even the pool you can install without consent has a fence you cannot.
Which pools are exempt from building consent under clause 23?
A pool of up to 35,000 litres supported directly by the ground is exempt from building consent under Schedule 1 clause 23; the limit falls the higher a pool sits above the ground, down to 500 litres at 4 metres. A typical 8 m × 4 m pool holds far more than 35,000 litres. The full sliding scale is in the table below.
| Capacity | Supported no more than |
|---|---|
| 500 litres | 4 metres above the supporting ground |
| 1,000 litres | 3 metres |
| 2,000 litres | 2 metres |
| 4,000 litres | 1 metre |
| 8,000 litres | 0.5 metres |
| 16,000 litres | 0.25 metres |
| 35,000 litres | supported directly by the ground |
A typical 8 m × 4 m family pool holds far more than 35,000 litres, which is why CheckMyBuilder's answer is that an in-ground pool generally needs consent.
Does a pool fence need building consent in NZ?
Yes. Clause 23(2), inserted on 26 November 2024 by the Building (Earthquake-prone Building Deadlines and Other Matters) Amendment Act 2024, states that the pool exemption does not include a fence or hoarding restricting access to a pool. Tauranga City Council states it plainly: every pool safety barrier must be installed under an approved building consent, even where the pool itself is exempt.
Does a spa pool cover need consent?
No. Schedule 1 clause 21A exempts “installation of a safety cover as a means of restricting access to a small heated pool that is a residential pool”, so fitting a complying cover to a spa is exempt work. Whether the cover is allowed to be the barrier at all is a different question.
That question is answered by Building Code F9.3.2(b): a cover may be the barrier only where the top of every wall is at least 760 mm above the adjacent floor or ground and the walls inhibit climbing. The spa pool rules.
Does an exempt pool still have to meet the fencing rules?
Yes. Whether or not consent is needed, the barrier has to meet the Building Code, the owner has a duty under s 162C to restrict access, and the council must ensure the pool is inspected at least once every three years under s 162D. Skipping consent does not skip any of that.
How much does building consent for a pool cost?
There is no single figure: fees are set by each council and change on 1 July. We publish only the council fees we have read ourselves — Auckland Council and Tauranga City Council, on their region pages. For any other council, ask them, and be aware that a consent deposit is a deposit, with the balance charged against actual processing time.
Questions
Do you need a permit for a swimming pool in NZ?
An in-ground pool generally needs building consent. Schedule 1 clause 23 of the Building Act exempts a pool of 35,000 litres or less that is supported directly by the ground, but clause 23(2) says the exemption does not include the fence restricting access to it.
Does a portable or inflatable pool need consent?
The pool itself will usually fall inside the clause 23 exemption. The barrier it needs does not, and any pool that can hold water 400 mm deep or more needs one (Building Act s 162B).
Does a spa pool need consent?
Installing a safety cover as the means of restricting access to a small heated pool is exempt under Schedule 1 clause 21A. A fence around a spa is building work like any other barrier.
What happens if I build without consent?
The council can issue a notice to fix. Failing to comply with a notice to fix about a means of restricting access to a residential pool is an infringement offence carrying a $500 fee, and on conviction a fine of up to $20,000 for an individual or $60,000 for a company (Building Act s 168(1AA) and (1AB)).
Sources
- Building Act 2004, subpart 7A (ss 162A–162E), s 168, s 450B and Schedule 1 (legislation.govt.nz)
- Building Regulations 1992, Schedule 1 (the Building Code), clause F9 Means of restricting access to residential pools (legislation.govt.nz)
- Tauranga City Council, swimming pool safety barriers
- CheckMyBuilder, swimming pool cost guide (updated June 2026)
Published 16 September 2026, last updated 16 September 2026 by NZ Swimming Pools. Every figure and rule on this page is quoted from a source we read in full on the checked date. See our editorial policy.